KAPCSOLAT

Máté lívia

polgári temetési szertartásvezető Győr

Méltóképpen  végső búcsút venni!

Egyedi polgári temetési szertartás

Köszöntöm a honlapomon. Örülök, hogy rám talált!

Személyes tapasztalás indíttatott arra, hogy polgári temetési szertartásvezetéssel kezdjek el foglalkozni. Sajnos édesapámtól személytelen, nem róla szóló egyházi szertartással kellett elbúcsúznunk.
Teljes megértéssel viszonyulok a gyászolók azon igényéhez, hogy a szeretett családtagot méltóképpen, személyes és bensőséges polgári temetési szertartási beszéddel búcsúztassák el. Amely legyen egyedi, meghitt, megható és az Ő személyéről szóló! Így nyújthat vigaszt a szertartás gyászukban, megkönnyítve vele a búcsút, és az elengedést. Számomra fontos, hogy megértéssel simogassam a lelküket fájdalmukban az itt
maradottaknak, hogy a zaklatott temetés előtti napok után, megnyugvással gondoljanak vissza a temetési szertartás hangulatára és az elhangzottakra. Hiszen teljesítették az elhunyt végső akaratát.

Modern, környezettudatos – mégis személyre szabott meghitt szertartás Vízparton vagy Kertben

Ma már az igény egyre nagyobb arra, hogy a hozzátartozók a temetőn kívül helyezzék el szerettük hamvait. Részben azért, hogy a családot megkíméljék a temetés és a sírhely drága költségeitől. Az is sokszor szempont, hogy a távol élő rokonok nem tudják vállalni a sír gondozását. A temetőn kívüli elhelyezés oka a magas sírhely árak mellett, hogy a családtagok vagy természet közeli, vagy az elhunyt személyiségéhez, életéhez illeszkedő nyughelyet keresnek szerettüknek.

A nyughelyek fizikai látogatásához kapcsolódó kötelezettség ma már inkább teher a modern ember számára, semmint morális elvárás. A több száz, vagy akár több ezer kilométerre költöző családtagok inkább lélekben igyekeznek megőrizni az elhunyt emlékét, és a búcsúszertartás egyediségével kifejezni az irántuk érzett tiszteletüket, szeretetüket. Ennek következtében a temetések szervezésekor sok esetben már nem a tradíció a legfontosabb, hanem előtérbe kerül a temettető kreativitása. Az elhunyt személyiségéhez, életútjához illeszkedő búcsú szertartást, környezetbarát urnát, különleges végső nyughelyet szeretnének.

Egyre népszerűbb a Vízparti szertartás, amely olcsóbb is, mint a temetői elhelyezés. Ilyenkor a hagyományos urna helyett speciális papírból készült, természetes úton lebomló urnát használunk. A vízbeszóráshoz számos gyönyörű Dunai partszakasz van a vizek városában – Győrben.

Megvalósítom a gyászoló család azon igényét, hogy a búcsúbeszéd visszatükrözze a veszteségük érzését. Az elhunyt életéről szóló meghitt szertartáson, elegáns ravatal mellett a természetben hallgatja végig  a család, rokonok  és ismerősök, a személyre szabott, megható, csak az elhunytról szóló szertartást. Majd egy kis hajóval az urnát egy családtag beviszi  a folyó közepére és ott vagy beszórja a hamvakat szóró urnából vagy vízre helyezi úszóurnában. Vízre helyezve 5 percig a víz felszínén úszik a búcsúzóul vízbe dobott virágokkal együtt, majd lesüllyedve néhány órán belül felbomlik. Ezt a megható pillanatot a család a partról kíséri figyelemmel.

Arra is lehetőséget adnak a jogszabályok, hogy amennyiben a terület tulajdonosa vagy kezelője hozzájárul, akár erdőben, mezőn vagy akár Saját kertben is lehetséges a temetés, környezetbarát, lebomló urnában.

Létezik olyan Bio urna ,amely egy  fa magját tartalmazza speciális, csírázást elősegítő közegben. Ha az elhunyt hamvait ebben helyezik el,  az urna földbeültetése után a mag a hamvakon hajt ki és fejlődik fává, így állítva méltó és élő emléket az elhunytnak. Szerettük, halála után egy új élet útján tér vissza a természetbe.

Ebben az esetben a család által kiválasztott helyszínen gyűlnek össze a hozzátartozók az általam elegánsan feldíszített ravatal körül. A meghitt és személyes búcsúztató elhangzása után a kiválasztott fa tövénél hantoljuk el a lebomló urnát.

Keressen bizalommal, amennyiben szeretne rokonától olyan szertartással elbúcsúzni, amely az elhunyt vagy a család szemléletével megegyező.  A búcsúszertartás még személyre szabottabb, családiasabb lehet az elhunyt kedvenc zenéivel és az életéről szóló történetekkel, a család meghitt együttlétével.

Feladatomnak tekintem vígaszt nyújtani ebben a zaklatott időszakban. Számomra is felemelő érzés, amikor a szertartás után a hála szavaival köszönik meg, hogy megvalósítottam a végső akaratot.

Egy búcsúztató beszéd akkor jó

Ha személyre szabott, ha gondolatokat ébreszt, megérinti az emberek lelkét, ha visszatükrözi a veszteség érzését. Ha a résztvevőknek sokáig eszükbe jut, és azt mondhatják az elhangzottakról, ezt én is ugyanígy érzem, gondolom. Fő célom, hogy eljusson a szó lélektõl lélekig. A családtagokkal elbeszélgetve, megismerkedem az elhunyt életével, munkájával, szeretteivel való kapcsolatával, amelyből meríthetem a gondolataimat. A búcsúztató beszédben felelevenítek olyan eseményeket, melyeket a gyászolókkal közösen éltek át, és még sokáig fognak rajta mosolyogni, ha eszükbe jut a történet. A szertartások alatt szóló zenék, és versek még meghatóbbá teszik a polgári temetési búcsúztatókat.

Mi teszi egyedülállóan meghatóvá a polgári temetési szertartást?

  • Vigaszt nyújtani, megvalósítani a végső akaratot
  • Páratlan egyéniségű szertartásvezető, aki mindenre odafigyel
  • Személyre szabott és megható gyászbeszéd – az elhunyt életéről
  • A veszteség érzését visszatükröző meghitt szertartás
  • A szertartásvezető és előadásmódja is illeszkedik az alkalomhoz
  • Elegánsan feldíszített ravatal
  • Gyászzenék és versek válogatása

vélemények a szertartásokról

Édesanyám búcsúztatója volt. Hirtelen ment el teljesen váratlanul. Nem tudtunk elköszönni tőle az életében. A szertartás alatt ez az űr enyhült egy kicsit. Mély volt, szívhez szóló, mindenkihez szóló. Hozzánk a családjához, a barátaihoz, a távolabbi ismerőseihez mindenkihez egyszerre. Livi finom, bársonyos, meghitt hangja olyan dimenziót teremtett ami a mély fájdalmat egy belső békévé formálta. Édesanyám hiányát semmi sem pótolja de búcsúja hozzá illő, az életét híven tükröző elköszönés volt. 

Lívia

Líviával egy véletlennek köszönhetően hozott össze a sors, amikor már hónapok óta arra vártunk,  hogy a gyerekeim hazajöhessenek külföldről és végre teljesíthessük édesanyám kívánságát, és örök  nyugalomra találjon abban a természeti környezetben, amire vágyott. Néhány nap alatt szervezett  meg mindent. Személyes találkozó és levélváltás követően összeállt a szertartás terve, a búcsúztató  beszéd, a versek, a zene. Profi módon intézett mindent, személyisége pedig hozzájárult ahhoz, hogy  úgy tudtunk elköszönni édesanyámtól, ahogy ő szerette volna.

Zsuzsa

Csak ajánlani tudom. Köszönjük a kedves és szívhezszóló beszédet.

Eszter

Lívi hangja és megjelenése kedvességet és bizalmat áraszt. A beszéd közben szem előtt tartotta, hogy a család békére és megnyugvásra leljen a személyre szabott és egyedi búcsúztató során. Köszönjük.

Gerda

A neten leltem Livire, és utólag is azt gondolom, jó döntés volt választásom.
Lívia hangja és megjelenése kedvességet és bizalmat áraszt. A beszéd közben szem előtt tartotta, hogy a család békére és megnyugvásra leljen a személyre szabott és egyedi búcsúztató során. 

Margó

Kedves Lívia, köszönjük szépen a családom részéről is a nagynéném polgári temetési szertartását, az mellett hogy meghitt, személyre szóló volt, jó érzés a fájdalom mellett, hogy megmosolyogtatja az embert a múlt emléke.

Erzsébet

Lívi az elmúlt idöszakban két szerettemet is búcsúztatta a temetésén. Annak ellenére,hogy az embernek ilyenkor sírni lenne kedve, a szívfacsaró beszéd helyett kedves történeteket mesélt róluk, így enyhítette a fájdalmunkat. Köszönöm.

Judit

Nagyon köszönöm Lívi. Csodaszép beszèd volt. Mèltón búcsúztunk apàmtól.

Judit

Édesanyánk hirtelen elvesztése óriási fájdalmat okozott. Kérésének megfelelően egyházi szertartás keretein belül vettünk Tőle végső búcsút.

A covid járvány miatt azonban a szertartást vezető pappal személyesen nem találkozhattunk. Így aztán rábíztuk Lívire a búcsúszöveg megírását. A beszéd megírása előtt sokat beszélgetett velünk életeseményekről,családi élményeinkről ,meghitt családi pillanatokról.Ennek köszönhetően nemcsak megható, szívhez szóló, de igazán édesanyánkról és az Ő életéről szólt a búcsúbeszéd,amelyet a  pap változtatás nélkül felolvasott.

Nagyon hálásak vagyunk Livinek

Renáta

Kapcsolat

Adatkezelési tájékoztató megtekintése