KAPCSOLAT

MÁTÉ LÍVIA

POLGÁRI BÚCSÚZTATÓ

 

MÉLTÓ BÚCSÚ A TERMÉSZETBEN

VÍZPARTON VAGY KERTBEN

AZ ÉLET ÖRÖK KÖRFORGÁSÁBAN

Békés elengedés, megnyugvás a léleknek

Sokan nem tudják elképzelni sem, miben más, mitől különleges ez a búcsúztatási forma?
Nos ezen a videón pontosan ezt a békés hangulatot, szeretetteljes elengedést lehet átélni, megérezni.

Semmihez sem fogható az az érzés, amikor egy család szomorúságát, veszteség érzését tudom enyhíteni azáltal, hogy a búcsúztatót a csodás természetben, meghitt családi körben tartjuk meg. Az egyedi és meghitó szertartáson, az elhunyt személyéről, életéről, élményeiről mesélek. Amikor hajóra szállunk és vízre bocsátjuk az urnát, a milliónyi rózsaszirom jelzi még sokáig az útját, amit a rokonok kellemes, lágy zenék hallgatása közben követhetnek tekintetükkel a Duna-partról. Így nyújtva vígaszt a fájdalmukban, segítve a békés elengedést.

Modern, környezettudatos – mégis személyre szabott, meghitt búcsúztatás Vízparton vagy Kertben

Ma már az igény egyre nagyobb arra, hogy a hozzátartozók a temetőn kívül helyezzék el szerettük hamvait. Részben azért, hogy a családot megkíméljék a temetés és a sírhely drága költségeitől. Az is sokszor szempont, hogy a távol élő rokonok nem tudják vállalni a sír gondozását. A temetőn kívüli elhelyezés oka a magas sírhely árak mellett, hogy a családtagok vagy természet közeli, vagy az elhunyt személyiségéhez, életéhez illeszkedő nyughelyet keresnek szerettüknek.

A nyughelyek fizikai látogatásához kapcsolódó kötelezettség ma már inkább teher a modern ember számára, semmint morális elvárás. A több száz, vagy akár több ezer kilométerre költöző családtagok inkább lélekben igyekeznek megőrizni az elhunyt emlékét, és a búcsúszertartás egyediségével kifejezni az irántuk érzett tiszteletüket, szeretetüket. Ennek következtében a temetések szervezésekor sok esetben már nem a tradíció a legfontosabb, hanem előtérbe kerül a temettető kreativitása. Az elhunyt személyiségéhez, életútjához illeszkedő búcsúztatást, környezetbarát urnát, különleges végső nyughelyet szeretnének.

Arra is lehetőséget adnak a jogszabályok, hogy amennyiben a terület tulajdonosa vagy kezelője hozzájárul, akár erdőben, mezőn vagy akár SAJÁT KERTBEN is lehetséges a temetés, környezetbarát, lebomló elültethető urnában.
Létezik olyan Bio urna ,amely egy fa magját tartalmazza speciális, csírázást elősegítő közegben. Ha az elhunyt hamvait ebben helyezik el, az urna földbeültetése után a mag a hamvakon hajt ki és fejlődik fává, így állítva méltó és élő emléket az elhunytnak. Szerettük, halála után egy új élet útján tér vissza a természetbe.
Ebben az esetben a család által kiválasztott helyszínen gyűlnek össze a hozzátartozók az általam elegánsan feldíszített ravatal körül. A meghitt és személyes búcsúztató elhangzása után a kiválasztott fa tövénél hantoljuk el a lebomló urnát.

Egyre népszerűbb a VÍZPARTI búcsúztatás, amely olcsóbb is, mint a temetői elhelyezés. Ilyenkor a hagyományos urna helyett speciális, papírból készült, természetes úton lebomló párnaurnát használunk. A vízbe helyezéshez számos gyönyörű Dunai partszakasz van a vizek városában – Győrben.

Megvalósítom a gyászoló család azon igényét, hogy a búcsúbeszéd visszatükrözze a veszteségük érzését. Az elhunyt életéről szóló meghitt szertartáson, elegáns ravatal mellett, a folyó parton hallgatja végig a család, rokonok és ismerősök, a személyre szabott, megható, csak az elhunyt életéről szóló búcsúztatást. Majd egy kis hajóval az urnát egy családtaggal bevisszük a folyó közepére és vízre helyezzük úszó párnaurnában. Vízre helyezve 5 percig a víz felszínén úszik a búcsúzóul vízbe dobott virágokkal, rózsaszirmokkal együtt, majd lesüllyedve néhány órán belül felbomlik. Ezt a megható pillanatot a család a partról kíséri figyelemmel, kellemes, lágy zenéket hallgatva nézi a távolodó milliónyi rózsaszirmot. Így megélve a teljes békés elengedést.

Keressen bizalommal, amennyiben szeretne rokonától olyan szertartással elbúcsúzni, amely az elhunyt vagy a család szemléletével megegyező. A búcsúztatás még személyre szabottabb, családiasabb lehet az elhunyt kedvenc zenéivel és az életéről szóló történetekkel, a család meghitt együttlétével.
Feladatomnak tekintem vígaszt nyújtani ebben a zaklatott időszakban. Számomra is felemelő érzés, amikor a búcsúztató után a hála szavaival köszönik meg, hogy megvalósítottam a végső akaratot. Békésen tudták elengedni szerettüket, megnyugvással térhetnek vissza a hétköznapokba.

vélemények a szertartásokról

Balzsamnak éreztem, éreztük Lívia csodálatos búcsúztatóját. Édesapámat engedtük el, életének számos eseményét felidézve olyan csillogó füzérbe fonva, mely felejthetetlen volt a szertartáson részt vevők számára. Közösen csiszolgattuk a búcsúztató részleteit, ahol Lívia nagyon kedvesen formált minden gondolatot. A Duna-part hangulata, Lívia megnyugtató kisugárzása, kedves személyisége valóban felejthetetlenné tette a búcsúztatást. A versek, zenék mind segítettek a gyász feldolgozásában. A részt vevő rokonok, ismerősök közül sokan jelezték, hogy ilyen szép búcsúztatást még soha nem láttak. Az is szóba került, szeretteiknek, ha eljön az idő, hasonlót szeretnének, annyira megérintette őket a szertartás minden pillanata. Anyukám számára különösen fontos volt, hogyan búcsúztatjuk apukámat, fantasztikusan gyönyörűnek élte meg ő is a búcsú minden pillanatát. A temetési szertartásokról készült képeket általában rejtett képekként kezelik az emberek, hiszen fájdalmukat a veszteség kapcsán ezek erősítik. Itt viszont épp az ellenkezője működik. Naponta nézegetem a képeket, s megnyugtató hatással vannak ránk. Nem a fájdalom, hanem a méltó búcsú érzése hullámzik át rajtunk. Hálás köszönetünk!! Kutyusaim is részt vehettek a szertartáson, Líviából áradó megértő nyugalom érezhető volt rajtuk is. Olyan láthatatlan, de fénylő aura vett körbe minket, az összes részt vevőt, ami apukám halálát a természet rendjében és saját bensőnkben is a helyére tette. Csodálatosan érző, nagyon szimpatikus embert ismerhettem meg Líviában. Még egyszer köszönjük!

Kedves Lívia!
Kétségbeesetten ültem, hogy nem tudom a Férjem utolsó kívánságát teljesíteni, mert mindenhonnan az a válasz jött, hogy erre nincs igény….de miért csak Budapesten lehet Dunai temetést szervezni? és akkor „találtak meg nekem”.
Te vagy a nagybetűs EMBER, tele szeretettel, empátiával, alázattal, profizmussal, aki úgy szervezte meg ezt a testnek és léleknek fájó búcsúztatást, hogy ez maga volt a CSODA!
Valóban, ahogy írod: „ békés elengedés és megnyugvás a léleknek”.
Hálával és szeretettel gondolok Rád. KÖSZÖNÖM, hogy ilyen megható és a Férjemhez méltó búcsúztatást szerveztél és nem mellesleg minden résztvevő ugyanezt jelezte vissza.
Angéla

A profizmusod és a hozzáállásod nélkül nem tudtunk volna ilyen méltó búcsúztatót tartani. Számos résztvevő jelezte vissza, hogy lélekemelő, vigaszt hozó alkalom volt. 

Biztos vagyok benne, hogy Apu is mosolyog valahol.

Kellett pár nap, de megnyugodtam és már csak tompán fáj a seb… 

Ebben sokat segített a búcsúztató.

Gábor

„A szertartás szép és megható volt, szinte mindenki elmorzsolt  pár csepp könnyet, pedig senkit nem ért váratlanul az esemény, tekintettel anyósom magas korára.

Lívia beszéde remekbe szabott volt, mesterien szőtte bele azt a pár mondatot anyósomékról, amitől az egész teljesen egyedivé, személyessé vált. A hamvak rózsaszirommal fedése szintén briliáns ötlet volt Öntől, nagyon látványossá és mégis bensőségessé tette azt a pár percet, amely alatt, imát mormolva, tekintetünkkel követhettük őket.
Röviden csak azt tudom mondani, hogy roppant kulturált profi munka volt a szervezés és a kivitelezés egyaránt.
Hálás szívvel gondolok Önre és megtartom jó emlékezetemben
Illona

„Kedves Lívia! Családom nevében köszönöm, hogy átsegítettél minket ezen a rendhagyó búcsúztatón, és azt, hogy sikerült „hazavinni” anyukámat oda, ahová ő szeretett volna menni. Bárki, aki ismerte őt úgy gondolta, hogy ez a szertartás olyan volt, amit ő szeretett volna… Külön köszönet, hogy a kis családunk helyezhette örök nyugalomra! Hálásak vagyunk neked!” 

Csilla

„Lívi az Édesapánk hajós temetésének szertartásvezetője volt. Végletekig kedves és türelmes lényével heteken át igazi támaszunk volt, ötletei, kreativitása és segítőkészsége felülmúlhatatlan és odaadása is azért, hogy minden maradéktalanul a legszemélyesebb és számunkra is a legszebb módon történjen. Tiszta szívből ajánljuk! Békés kisugárzása, szabad szelleme és mindenkori tettrekészsége, nyitottsága, rugalmassága minden túlzás nélkül ma már igazi és ritka kincs az emberi léleknek! Hálás vagyok, hogy rátaláltunk! „
Klaudia

Ha lehet egy búcsúztatóra azt mondani, hogy csodaszép, az Édesanyánké az volt! Szép, nyugodt és meghitt!
Igazán szép emlék marad mindannyiunkban, akik ott lehettünk! Mindenkinek ilyet kívánok! Hálás köszönet érte Líviának!
Utóirat: azt gondoltam, csak mese, hogy a szertartás után sokan odajönnek, hogy tetszésüket fejezzék ki, de valóban így történt! Köszönöm mégegyszer az egész család nevèben!

Kedves Lívia!
Köszönöm,hogy megismerhettelek. Nagyon fáj Csanádom elvesztése,…de drága gyermekem rövid életét olyan szépen megfogalmaztad ès leírtad …megnyugtató hangod …simogatás, gyógyír a lelkemnek, szívemnek. Nagyon megható és szívhez szóló volt a búcsúztatás, jól döntöttem, amikor Téged kértelek fel. Köszönök mindent
Erika

Lívi hangja és megjelenése kedvességet és bizalmat áraszt. A beszéd közben szem előtt tartotta, hogy a család békére és megnyugvásra leljen a személyre szabott és egyedi búcsúztató során. Köszönjük.

Gerda

Líviával egy véletlennek köszönhetően hozott össze a sors, amikor már hónapok óta arra vártunk,  hogy a gyerekeim hazajöhessenek külföldről és végre teljesíthessük édesanyám kívánságát, és örök  nyugalomra találjon abban a természeti környezetben, amire vágyott. Néhány nap alatt szervezett  meg mindent. Személyes találkozó és levélváltás követően összeállt a szertartás terve, a búcsúztató  beszéd, a versek, a zene. Profi módon intézett mindent, személyisége pedig hozzájárult ahhoz, hogy  úgy tudtunk elköszönni édesanyámtól, ahogy ő szerette volna.

Zsuzsa

Mivel apu természet rajongó volt és nem szerette a papokat egyértelmű volt számunkra, hogy polgári szertartás és valamilyen szórásos búcsúztatója lesz. Az interneten találtunk rá Lívia szolgáltatására, ami első olvasatra is nagyon szimpatikus volt. Aztán amikor beszéltünk, már tudtuk, hogy rá van szükségünk. A család minden kívánságát figyelte, a szertartás szövegét addig egyeztette velünk, amíg tökéletes nem lett. Átbeszéltük a díszítés, helyszínt ajánlott a Duna parton, intézte a hajót. Azt gondolom, apuhoz méltó búcsúztatást kaptunk tőle, szerintem odafentről ő is mosolygott.❤️ Köszönöm.

Dia

„Kedves Lívia! Köszönöm szépen,hogy megismerhettelek!A Jóisten ajándéka vagy! Minden fájó léleknek kedves szavaiddal, lényeddel,vigaszt és megnyugvást adsz.Egy ilyen szertartás, búcsúztatás olyan a szívnek és a léleknek, mint egy simogatás.Kívánom,hogy mások is akik gyászukban hozzád fordulnak vigasztaló szavakért átéljék, megéljék ezt a fájdalmas és mégis csodálatos elengedését szeretett család tagjával, mint amit mi átérezhettünk.Hálás szívvel köszönjük!”

Marianna

„Édesanyám halála váratlanul ért mindannyiunkat, beteg volt már, de az örök elmúlás még messzinek tűnt.
Halála pillanatában hihetetlennek és bizonytalannak tűnt egy csodás búcsúztató megszervezése.
De megtaláltam Lívit, akivel talán első perctől jól megértettük egymást, aki mindenre odafigyelt, hogy a búcsú valóban szép lehessen. Véneken helyeztük el Édesanyám úszó párnáját a vízre, olyan szelíden,de szépen, ahogy ő élte az életét.
Köszönettel tartozom Lívinek, mert azt kaptam, amit ígért. Békét, megnyugvást, elengedést. Méltó, különleges esemény volt, amire szívesen gondolok vissza”
Barbara

Kapcsolat

Adatkezelési tájékoztató megtekintése

11 + 9 =